Balai Cerap Selangor

Balai Cerap Selangor merupakan sebuah bangunan kajian ilmu falak yang dikendalikan sepenuhnya oleh Unit Balai Cerap di Bahagian Falak , Jabatan Mufti Negeri Selangor yang terletak di Sungai Lang, Parit Baru, Sabak Bernam, Selangor Darul Ehsan.
 

Bangunan ini dibina menghadap ke laut dengan skop pandangan yang jelas dan luas di mana ufuk mar’ie tempat terbenam matahari di kawasan tersebut adalah pada arah azimut 200° hingga 296° dan kawasan kenampakan sehingga ke Tanjung Lumba-Lumba di Perak kelihatan amat jelas. Bangunan ini juga dibina di kawasan Sabak Bernam kerana kurangnya pencemaran yang boleh menggangu aktiviti cerapan.

Bangunan ini merangkumi pejabat, ruang pameran, parkir kereta, pondok keselamatan, dewan solat dan kubah cerapan. Kubah cerapan berbentuk bulat mengandungi 2 buah teleskop jenis pembiasan untuk mencerap matahari, bulan, bintang dan segala objek di langit yang luas ciptaan Allah S.W.T.

bcs

Untuk tujuan lawatan ke Balai Cerap Selangor, sila berhubung dengan Encik Norameen bin Burhanuddin di talian 03-3213 6043.

Lokasi:

Balai Cerap Selangor Sungai Lang, Parit Baru,
Sabak Bernam, Selangor Darul Ehsan
Tel:  03-3213 6043    
Faks: 03-32136197

Layari laman Facebook Balai Cerap Selangor untuk maklumat dan aktiviti terkini  fb bcs

Jumlah Pengunjung: 643032

  • Kemaskini Terakhir: 21 Jun 2018.
 qrnew

Penafian : Jabatan Mufti Negeri Selangor tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan informasi yang diperolehi daripada portal ini dan penggunaan Google Translate untuk Bahasa Inggeris dan bahasa asing adalah tidak tepat.

Sesuai dipaparkan menggunakan pelayar Mozilla Firefox versi 24 ke atas dengan resolusi minima 1366x768

Hakcipta Terpelihara © Jabatan Mufti Selangor 2016